Blogg2021-01-29T17:23:22+01:00
Little miss fix it

Journal

Välkommen till den här bloggen! Jag är drömmaren & doern som bloggat till och från sedan tidernas begynnelse (d v s 2006), poddat innan det blev trendigt och som brinner för hållbarhet & hemtrivsel. Jag är produktdesignern som nästan bara jobbat med inredning. Kanske kan man kalla mig månskens-snickare, hur som helst så peppar jag för att fler, framför allt tjejer, ska våga ta verktygen i sina egna händer och förverkliga sina idéer. Här inne vill jag att det allt som oftast ska kännas som om vi hänger hemma hos mig med en kopp te, pysslar och talar om livets upp och ner, det vackra i det enkla, hem, trädgård och hur vi gör vår stund på jorden så värdefull som möjligt. Kanske kan jag så ett frö hos någon, och själv bli klokare på kuppen.

 Lite glow för vintertrötta krukväxter

De senaste veckornas vinterkyla har kraftigt ändrat i alla fall mitt inomhusklimat. Uppvridna elradiatorer (en av husets akilleshälar) och dagligt eldande i kamin och kakelugn gör luften här hemma minst sagt torr och jag smörjer ansiktet i parti och minut. Blev påmind om att det ju säkert är lika jobbigt för krukväxterna som i de allra flesta fall står på fönsterbänkar precis ovanför de varma elementen. Så med sprayflaskan i högsta hugg försöker jag duscha mina gröna kompisar åtminstone ett par gånger i veckan, återfuktande behandling à la plante en pot. På så vis kanske jag ger dem en chans att äntra våren med lite glow i behåll.

Spraymunstycket kommer från ett gammalt linnevatten och flaskan är från en återanvänd juiceförpackning.

9 februari, 2021|Kategori: Okategoriserade|

Saker nära till hands

För många är detta säkert en självklarhet men trots att jag jobbar med att skapa funktionella inredningar så var det alldeles nyligen som jag insåg detta life hack. Egentligen var det när vi äntligen blev med hel kyl och frys, efter år av kylskåpstetris och onödigt matsvinn, i och med badrum-/hall-/köksrenoveringen förra hösten. Där den gamla  kyl/frysen stått blev det kvar ett litet utrymme där jag lät platsbyggd ett smalt skåp.

Jesper undrade vad vi skulle ha det till och jag hänvisade till innehållet, i de ”bra att ha skåp” vi sålde när planlösningen ändrades, som stod i en kartong. Och kökshanddukar! Plötsligt blev det alldeles rysligt tydligt hur omständigt det faktiskt är att ha kökshanddukarna i linneskåpet på övervåningen, logiken med att ha alla textilier samlade till trots. För det är ju just det som inredning delvis handlar om. Att göra saker smidiga och bekväma för en sömlös vardag.

Här landar de direkt från tvättstugan och nu finns det rena kökshanddukar bara ett steg bort. Eller så gör man plats för dem i en kökslåda om man så vill. En tramsig liten detalj kan tyckas, men det är ju detaljerna som gör det.

   

8 februari, 2021|Kategori: Inredning|

En stor föremålskärlek var det ja

Jag känner mig faktiskt alldeles ringrostig här på bloggen. Dels är det det tekniska, ny plattform och nytt bloggverktyg, dessutom tusen och en tankar och uppslag om inlägg men väldigt svårt att att formulera mig och konkretisera. Många utkast blir det men det ger sig med tiden tänker jag, ska bara hitta den nygamla formen. Bara.

Känner ni till Sofia Wood? Ja, jag hade väl kanske lika gärna kunnat skriva jultomten i slutet på den meningen men för mig är det en ny bekantskap. Klart att jag sett hennes kokböcker i butik, kompisar som refererat till henne och en insta-länk hit och dit, men det är liksom först nu jag börjat följa henne. Kanske är det att hon flyttade hem till Norrköping som gjorde att jag fastnade, uppvuxen 5 mil bort som jag är, för jag behöver oftast en liten krok att haka upp relationen på, kan ni känna igen er i det?

Hur som helst så är jag numera ett fan. Läste Stora auktionsskolan och fastnade i en mening om hennes auktionsvana familj och first and foremost hennes morfar:

Framförallt fanns där en stor föremålskärlek och ett brett kunnande.

Framförallt fanns där en stor föremålskärlek… Det är verkligen en stor del av mitt inredningsintresse paketerat i ett enda ord. Föremålskärleken. ?

2 februari, 2021|Kategori: Tankar|Tags: , , |

Husdröm i Nykvarn

Fick smått dåndimpen när Stångarö gård 1 som är till salu via Historiska hem svepte förbi i mitt insta-flöde idag. Alla vackra bilder är tagna av Lina Östling. Ibland får jag en enorm hemlängtan till Sörmland och det här var ett sånt tillfälle. Kanske talar det mer om vad jag längtar efter nu än för objektet som sådant men det här kittlade min husdröm:

Ett helt entrérum av pipranka, och staket med snickarglädje, det är en målbild för Hundraåringens trädgård minsann.

Äppelträd, fri sikt över åkrar, telefonstolpar, hängbjörkar och en klövergräsmatta. Fint så.

En alldeles äkta fungerande jordkällare. Som är fylld med det man vill att den ska vara full av.

Vildvuxen lavendel och ett plank med portal.

Precis som grusgångar blandat med gatsten, så vackert när de är ordentligt nedgrävda.

Silltunnor som vattensamlare. Rost och grånad ek, ja jösses så vackert.

En trappa med två uppgångar, vad kallas en sån? Dubbelt så inbjudande?

Ett garage. Om bilen får plats kan kvitta, jag vill ha arbetsytan, verktygen och målarpytsarna. Dröm!

En entré med handslaget tegel på golvet för leriga stövlar och våta tassar.

Gröna skomakarlampor och slitna köksskåp. Tänk så många händer som öppnat de där luckorna, sånt triggar min fantasi om vad som sitter i väggarna något alldeles förskräckligt mycket.

Ett storbord i en luftig lokal.

Det är detaljerna som gör det tänker jag alltid när utomstående inte kan förstå den tid eller kostnad jag lägger på små, i deras ögon obetydliga, detaljer i mina projekt. Som utanpåliggande el, strömbrytare i porslin, dörrfoder tjocka av färg och vackra handtag med handgjord låskläpp. Ovärderligt om du frågar mig.

Rum i fil med olika kulörer av äggoljetempera. Åh som jag vill prova måla med äggoljetempera på väggarna. Känner på mig att en helt ny värld kommer att öppnas.

Lumppappstapet och myggfönster, visst kan man riktigt se de sex andra sorters blommorna under kudden?

I somras ärvde Jesper ett gammalt träskåp och jag föreslog att vi skulle måla det och sätta det i tvättstugan. Precis så här!

Pärlspont och textilier ger en så trygg känsla tycker jag. Som ett fast handslag, eller ljudet av en kaffebryggare på morgonen. Det blir sista bilden av det som jag tilltalas av i den här husdrömmen. Nu vill man ju bara veta vem det blir som flyttar in?

29 januari, 2021|Kategori: Husdrömmar|Tags: , |

Lanseringsdags!

Äntligen! Några veckor senare än hoppats men nu är min nya hemsida i allmänhet och nya bloggen i synnerhet live! Fredagskänslan vet inga gränser och om det inte vore för det som man inte längre orkar nämna vid namn så hade jag gått på lokal och skålat in den här helgen det kan jag säga er. Istället blir det take away framför brasan men det är inte heller fy skam. Fin fredag önskar jag er och känn er som hemma!

29 januari, 2021|Kategori: Okategoriserade|

Ett hemmakontor signerat Little miss fix it

I höstas hjälpte jag en kund som skulle förvandla en klädkammare till hemmakontor, ett behov som uppstått hos många detta senaste Corona-år, och jag tänkte dela med mig av resultatet.

Före:

Rummet är på 3,5 kvm med ingång från ena kortsidan och ett fönster på ena långsidan. Det bästa hade varit att placera arbetsplatsen vid fönstret så att man får dagsljus i ansiktet och kan titta ut när tankarna behöver lyftas men det gick inte att lösa utan att blockera ingången och förlora viktig förvaringsyta så arbetsplats och förvaring fick bli längs väggarna till vänster och rakt fram. Förutom arbetsyta så behövde de fortsatt ha plats för mycket lättillgänglig förvaring och eftersom jag valde öppna hyllplan för tillgängligheten var det viktigt med förvaring som både är praktisk och tål att synas. Det skulle även finnas plats för två skärmar. Rummet kommer bara nyttjas av en som jobbar där i taget men kunden ville ändå ha två arbetsplatser, men bara en arbetsstol.

De var nöjda med det befintliga hyllsystemet och jag valde att utgå från det men addera nya limfogskivor i trä för en varmare och mer hemtrevlig känsla. Dessa ljusades upp med vitvax som ger en tålig yta, de gamla hyllplanen kom till användning i en annan garderob. Kulörerna kommer från en serie som har lokal anknytning vilket alltid adderar mer personlighet till projektet. Jag valde att måla nederdelen i en ljus ganska neutral kulör och överdelen i en annan, varmare ton. På moodboardet jobbade jag med en mörkare nederdel men när jag sedan fick se kulörproverna i fysisk form ändrade jag till den ljusare nyansen, för att det inte skulle kännas för mörkt på den lilla ytan. För mig är det viktigt att titta på fysiska prover och se hur de beter sig i dagsljus etc. Att bara planera en färgsättning digitalt ger inte sällan ett sämre resultat.

Brottet mellan färgfälten linjerar med första hyllan över skrivbordsytan vilket ger ett lugn och en stringens. Kontor nertill och förvaring upptill! För att ytterligare minimera känslan av att ”jobba i garderoben” så föreskrev jag en matta i naturfiber och tunna gardiner som mjukar upp utan att stänga ute välbehövligt ljus. Så här såg inredningsförslaget ut när jag skickade det till kunden:

Efter någon vecka hade de målaren på plats och jag fick en uppdatering på sms:

Det senaste jag hörde var att de vitvaxade hyllplan för fullt och jag hoppas att de kommit på plats och trivs i sitt nya hemmakontor.

18 januari, 2021|Kategori: Okategoriserade|

På skrivbordet just nu

En bra stund innan jul knöt jag likt en jultomte ihop årets projektsäck och för nyåret fanns bara en del lösa jobbtrådar som dinglade men egentligen inget uppdrag spikat för 2021. Det är en del av gången, det kommer i vågor och jag jobbar mycket i perioder för att ha lugnare inemellan för återhämtning och kunna dra ett större lass hemma, min affärsmodell stöder detta – jobba intensivt och fylla kontot, jobba mindre och leva av intäkterna. Jesper och jag växeldrar så och hittills har våra toppar inte krockat alltför mycket. Det är en skön modell, särskilt när jag precis avslutat något och ser lönen för mödan trilla in på kontot. Fast rätt snabbt i en lugnare period brukar stressen slå till och jag undrar om jag kommer kunna försörja mig även om ett halvår… Kommer jag få ett enda uppdrag till?

Men så, lagom när jag satt och listade potentiella kunder och nya uppdrag att pitcha så både ringde och mejlade några kunder och inom loppet av ett par dagar så blev tre projekt bokade. Så just nu på skrivbordet:

Hemsidan – inget betalt uppdrag utan snarare en kostnad, men den ska göras. De sista texter ska skrivas och några bilder tas/väljas. Sen lansering med pompa och eh.. ståt.

En logotyp –  Den här typen av uppdrag var det många år sedan jag gjorde men jag fick frågan från en samarbetspartner och det lät kul så jag sa ja.

Ett uterum och utespa hos en familj på Öland. En förfrågan jag fick tidigt i höstas när jag var fullbokad så jag var inte säker ifall kunden väntat på mig eller om de kontaktat någon annan för uppdraget. De hade väntat och jag blev väldigt glad för det!

Vårnumret av C/O Svensson – här ska jag styla tre inspirerande hemmakontor, det känns högaktuellt även 2021. Först ska det planeras: möbler ska väljas, väggkulörer och tapeter och tre lösningar med olika uttryck ska ta form och jag ser fram emot roliga dagar i studion i Lammhult om en månad.

12 januari, 2021|Kategori: Okategoriserade|

Personligt presentpapper med potatistryck

För egen del är jag ett fan av enfärgade presentpapper medan Boo,  som många andra barn, föredrar något mönster. En kompromiss, istället för att köpa nytt, blev att fixa eget mönstrat papper så jullovet inleddes med att göra en julig variant med potatistryck. Har man aldrig testat potatistryck så är just presentpapper väldigt förlåtande eftersom man gör mönster över större ytor och kan gömma mindre lyckade tryck i något av paketets veck.

Först ritade vi figurer på papper, klippte ut och använde dem som mall när vi sen skar ut stämpeldynorna på potatishalvor. Jag ritade en julgran, en julstrumpa och en tomteluva och Boo gjorde klockor, en stjärna och ett hjärta. Vi använde snabbtorkande hobbyfärg som vi doppade stämplarna i och sedan tryckte på enfärgat presentpapper och diverse spillbitar. De loppisfyndade majskolvshållarna i trä funkade toppen som stämpelhandtag. Presenterna till årets julklappsspel på temat ”ätbart” fick 2020 stoltsera i lite mer personliga papper.

20 december, 2020|Kategori: Hantverk|Tags: , , |

En blogg är (pånytt)född!

Om några månader är det femton år sedan jag skrev mitt första blogginlägg och efter att ha minst sagt haltat en längre tid på bloggfronten så känner jag mig nu så himla pepp att få en sprillans ny plattform att dela högt och lågt med er i sann Little miss fix it-anda! Jag har fått en ny grafisk profil och fantastisk hjälp med att bygga hemsidan. Den är faktiskt inte riktigt klar än så vissa saker kommer säkert kärva så här i början innan allt är finjusterat men jag hoppas att ni ska trivas här. Välkomna!

18 december, 2020|Kategori: Okategoriserade|
Go to Top