Ett hemmakontor signerat Little miss fix it

I höstas hjälpte jag en kund som skulle förvandla en klädkammare till hemmakontor, ett behov som uppstått hos många detta senaste Corona-år, och jag tänkte dela med mig av resultatet.

Före:

Rummet är på 3,5 kvm med ingång från ena kortsidan och ett fönster på ena långsidan. Det bästa hade varit att placera arbetsplatsen vid fönstret så att man får dagsljus i ansiktet och kan titta ut när tankarna behöver lyftas men det gick inte att lösa utan att blockera ingången och förlora viktig förvaringsyta så arbetsplats och förvaring fick bli längs väggarna till vänster och rakt fram. Förutom arbetsyta så behövde de fortsatt ha plats för mycket lättillgänglig förvaring och eftersom jag valde öppna hyllplan för tillgängligheten var det viktigt med förvaring som både är praktisk och tål att synas. Det skulle även finnas plats för två skärmar. Rummet kommer bara nyttjas av en som jobbar där i taget men kunden ville ändå ha två arbetsplatser, men bara en arbetsstol.

De var nöjda med det befintliga hyllsystemet och jag valde att utgå från det men addera nya limfogskivor i trä för en varmare och mer hemtrevlig känsla. Dessa ljusades upp med vitvax som ger en tålig yta, de gamla hyllplanen kom till användning i en annan garderob. Kulörerna kommer från en serie som har lokal anknytning vilket alltid adderar mer personlighet till projektet. Jag valde att måla nederdelen i en ljus ganska neutral kulör och överdelen i en annan, varmare ton. På moodboardet jobbade jag med en mörkare nederdel men när jag sedan fick se kulörproverna i fysisk form ändrade jag till den ljusare nyansen, för att det inte skulle kännas för mörkt på den lilla ytan. För mig är det viktigt att titta på fysiska prover och se hur de beter sig i dagsljus etc. Att bara planera en färgsättning digitalt ger inte sällan ett sämre resultat.

Brottet mellan färgfälten linjerar med första hyllan över skrivbordsytan vilket ger ett lugn och en stringens. Kontor nertill och förvaring upptill! För att ytterligare minimera känslan av att ”jobba i garderoben” så föreskrev jag en matta i naturfiber och tunna gardiner som mjukar upp utan att stänga ute välbehövligt ljus. Så här såg inredningsförslaget ut när jag skickade det till kunden:

Efter någon vecka hade de målaren på plats och jag fick en uppdatering på sms:

Det senaste jag hörde var att de vitvaxade hyllplan för fullt och jag hoppas att de kommit på plats och trivs i sitt nya hemmakontor.